Woordklok: zo goed als klaar!


Ik ben dus langzaamaan begonnen met het bouwen van een woordklok. Deze klok zal grofweg bestaan uit een soort houten kistje van ongeveer 30 bij 30 centimeter. Op de voorkant staan allemaal letters. 16 rijen met 16 letters, dus 256  letters in totaal.

Deze letters vormen worden die de tijd aangeven. De tijd wordt voluit geschreven. Op de onderste rij zullen de seconden worden weergegeven. Zo ongeveer zal het “matrix” er uit komen te zien:

De letters worden uit vinyl gesneden. Dit vinyl wordt weer op een stuk plexiglas geplakt. Achter elke letter komt een RGB LED te zitten. Deze LED kan in elke kleur aangestuurd worden.

Ik ben begonnen met een houten plaatje die ik nog in de schuur had liggen. Hier moeten 256 8mm gaten in worden geboord. Ik heb de gaten eerst met een klein boortje voorgeboord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het  solderen van al deze LED’s is een flink karwei, maar ik ben al een aardig eind op weg. Elke LED heeft 6 aansluitingen. +5V in, +5V uit, data in, data uit, GND in en GND uit. Deze moeten allemaal eerst een klein tinlaagje krijgen om de draden ep te kunnen solderen. Dat zijn 256 × 6 = 1536 soldeerverbindingen…

Vervolgens leg ik een rij LED’s klaar en soldeer ik alle +5V punten aan elkaar. Dan tussen elke 2 LED’s een kleine verbinding van Din naar Duit. Tot slot de rij GND. En dan de volgende rij. Maar waar de eerste rij van links naar rechts ligt, moet de tweede rij van rechts naar links komen. Uiteindelijk wordt het dus 1 grote zigzag-slinger.

Alle verbindingen plak ik aan de achterkant af. Zo blijven de LED’s goed zitten en komt er geen “vals licht” doorheen.

Nat het solderen heen ik een klein programma geüpload om te controleren of alle LED’s het doen in verschillende kleuren. Zo te zien doen ze het allemaal!

 

Nu is het tijd om de behuizing te maken. Ik ben er al mee begonnen maar ook hier moet nog het een en ander aan gebeuren. En dan tot slot nog het programmeren. Dat wordt ook nog een lastig karwei.

Het project heeft een tijdje stil gelegen, maar ben er weer mee an de slag gegaan. Inmiddels heb ik al een flink stuk code geschreven en ontdekt dat er ergens sluiting in het matrix zat, wat een vreemd effect opleverde:

Dat is inmiddels opgelost gelukkig. Secondes werken nu ook zoals het hoort, en inmiddels ziet het er zo uit:

Nu wil ik nog leuke effecten toe gaan voegen en dergelijke. Ook moet de kast nog verder afgewerkt worden en zo. En misschien voeg ik nog wel Bluetooth bediening toe om de tijd te verzetten. Of misschien een DCF module om de klok te synchroniseren met de atoomklok. Dat weet ik nog niet.

Later meer!

 

De bouw is inmiddels zo goed als klaar. Ik heb een redelijk compacte behuizing gemaakt. Ook heb ik inmiddels een Bluetooth module toegevoegd en een app geschreven (Android) voor op mijn telefoon. Hiermee kan ik de kleuren van de kopregel veranderen, maar ook de kleuren van de woorden van minuten en uren, en de kleuren van de seconde regel. En de tijd kan ik ermee instellen.

Links de RTC-module voor de tijd. In het midden het “hart” en rechts de Bluetooth module.

Screenshot van de Android-app om de kleuren en de tijd te veranderen.

Vragen? Stel ze gerust via Twitter.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.