Work in progress – Woordklok


Ik ben dus langzaamaan begonnen met het bouwen van een woordklok. Deze klok zal grofweg bestaan uit een soort  houten kistje van ongeveer 30 bij 30 centimeter. Op de voorkant staan allemaal letters. 16 rijen met 16 letters, dus 256  letters in totaal.

Deze letters vormen worden die de tijd aangeven. De tijd wordt voluit geschreven. Op de onderste rij zullen de seconden worden weergegeven. Zo ongeveer zal het “matrix” er uur komen te zien:

De letters worden uit vinyl gesneden. Dit vinyl wordt weer op een stuk plexiglas geplakt. Achter elke letter komt een RGB LED te zitten. Deze LED kan in elke kleur aangestuurd worden.

Ik ben begonnen met een houten plaatje die ik nog in de schuur had liggen. Hier moeten 256 8mm gaten in worden geboord. Ik heb de gaten eerst met een klein boortje voorgeboord.

Het  solderen van al deze LED’s is een flink karwei, maar ik ben al een aardig eind op weg. Elke LED heeft 6 aansluitingen. +5V in, +5V uit, data in, data uit, GND in en GND uit. Deze moeten allemaal eerst een klein tinlaagje krijgen om de draden ep te kunnen solderen. Dat zijn 256 × 6 = 1536 soldeerverbindingen…

Vervolgens leg ik een rij LED’s klaar en soldeer ik alle +5V punten aan elkaar. Dan tussen elke 2 LED’s een kleine verbinding van Din naar Duit. Tot slot de rij GND. En dan de volgende rij. Maar waar de eerste rij van links naar rechts ligt, moet de tweede rij van rechts naar links komen. Uiteindelijk wordt het dus 1 grote slinger.

Alle verbindingen plak ik aan de achterkant af. Zo blijven de LED’s goed zitten en komt er geen “vals licht” doorheen.

Nat het solderen heen ik een klein programma geüpload om te controleren of alle LED’s het doen in verschillende kleuren. Zo te zien doen ze het allemaal!

 

Nu is het tijd om de behuizing te maken. Ik ben er al mee begonnen maar ook hier moet nog het een en ander aan gebeuren. En dan tot slot nog het programmeren. Dat wordt ook nog een lastig karwei.

Later meer!