Woordklok 2.0


De woorklok wordt hier in huis als erg groot ervaren. Ook miste ik een aantal functionaliteiten. Dus ben ik begonnen aan versie 2.0. Eentje die een stuk kleiner is, ongeveer 18 bij 18 centimeter. Ook heb ik hierbij gekozen voor een ander “hart” van de klok. Waar ik bij de vorige voor een Arduino Nano heb gekozen, gebruik ik bij deze een Wemos D1 mini. Die doet eigenlijk precies hetzelfde, maar deze heeft als extra WiFi aan boord. Dit kan ik gebruiken om de klok gelijk te zetten met de NTP servers op internet. Dit omdat de RTC (Real Time Klok; het eigenlijke uurwerk zelf) niet zo heel secuur is. Na een aantal dagen liep de klok al een minuut voor.

Links de Wemos D1 mini, rechts de RTC module
De nieuwe skin wordt uitgesneden

Omdat ik voor een nieuw hart koos en ook een en ander toe wilde voegen ben ik nu druk bezig met het herschrijven van de software. Dit vergt nog veel “trial and error”, maar gaat zeker goed komen.

We zijn inmiddels enige maanden verder. De software is (zo goed als) klaar. Nog wat puntje op de i zetten en misschien hier en daar nog een kleine aanpassing maken, maar voor nu volstaat het.

De nieuwe woordklok kent een aantal verschillende modi. Om te beginnen natuurlijk de woordklok modus die we al kennen van versie 1. Mode 2 is hetzelfde als de woordklok, maar dan zonder seconden. Vervolgens is er een modus die alleen seconden weergeeft. Daarnaast heb ik de “Scroller” mode toegevoegd. In deze modus scrolt de tijd van rechts naar links over het display. De volgende modus is de tekstmodus. Hierbij scrolt wederom de tijd van rechts naar links over het display, maar nu in woorden. De “date” modus spreekt voor zich, evenals de “time” modus. Gewoon de datum of de tijd in beeld. Niks aparts.

Er zijn ook nog een aantal zaken in te stellen. De tijd niet. Dat gaat vanzelf. Iedere nacht om 4:00 wordt de tijd aangepast aan de time server op internet. Ook bij het inschakelen van de klok wordt de tijd aangepast aan deze server. Wel is de datum te wijzigen. Ik krijg het (nog niet) voor elkaar om dit automatisch te laten doen. Vandaar deze optie. Ook is de brightness aan te passen. Alleen tussen 6:00u ’s morgens en middernacht. Buiten deze tijden gaat hij in de nachtstand (gedimde stand). En de offset van de timeserver is aan te passen. Ik weet namelijk nog niet wat de woordklok gaat doen als de zomer- dan wel wintertijd in gaat. En misschien wordt die wel afgeschaft, dus dan zou ik de software alsnog aan moeten passen.

Al deze instellingen zijn aan te passen met elke internetbrowser. Gewoon het IP adres van de woordklok invullen in de adresbalk en de instellingen-pagina verschijnt. Het IP adres van de woordklok wordt getoond bij het opstarten. dus eerst even ergens noteren, of de reset knop even indrukken.

De instellingen pagina in de webbrowser

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.