Trapverlichting


Druk bezig met het renoveren van de trap. Traptreden geheel vernieuwd en zo. Mooi van de gelegenheid gebruik gemaakt om de trap te voorzien van verlichting. Zodra je in de buurt van de sensor komt worden de treden één voor één verlicht. Als je naar boven loopt gaan de treden van beneden naar boven aan, en als je naar beneden gaat dan gaan ze van boven naar beneden aan.
Binnenkort foto’s en filmpje!

Zowel boven aan de trap als beneden zitten infrarood sensoren waar de verlichting op reageert. In ruststand branden er op de onderste en bovenste trede 2 lampjes om de trap in het  donker te markeren. Deze branden nu nog continue, maar dit wil ik later aanpassen met een real time clock module, om deze na een bepaalde tijd uit te laten schakelen. ’s nachts hoeft de onderste trede namelijk niet verlicht te zijn. En overdag hoeft deze sowieso niet te branden.

Het geheel wordt aangestuurd door een Arduino Nano.

 

De knipperende blauwe LED is bedoeld om de infrarood sensor mee af te stellen. Als deze LED blauw knippert dan “ziet” de infrarood sensor iets. Dit schakel ik later uit door de code (“sketch”) aan te passen, maar voor nu stoort het niet. Ook ga ik een soortgelijke verlichting maken voor de trap naar zolder. En heel misschien voeg ik nog wat effecten toe aan de verlichting.

De onderste infrarood sensor is mooi weggewerkt in de trap.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.