Domotica


Domotica. Ben er ook mee begonnen. In eerste instantie Domoticz voor Windows gedownload. Dit geïnstalleerd op m’n laptop en maar eens kijken hoe of wat. Bleek te werken! Na een tijdje een Raspberry Pi aangeschaft en daar Domoticz op geïnstalleerd. Flink mee aan het stoeien nu.

Het begon eigenlijk met een soort van luxe probleem. Ik heb een geluidsinstallatie waar een subwoofer deel van uitmaakt: een Jamo SUB210. Deze subwoofer kent 3 standen: Off, On en auto. Spreken alle 3 voor zich, allen de stand auto werkt dus niet zoals zou moeten. In mijn optiek betekend auto dat als de versterker aan gaat, dat dan de subwoofer ook aan gaat en als de versterker uit gaat moet de subwoofer ook uitschakelen. Dit blijkt helaas niet feilloos te werken. Als het volume onder een bepaald niveau komt dan schakelt de subwoofer al uit. En als het volume iets wordt opgekrikt dan gaat hij weer aan. Niet te doen. Hier begon het Domotica avontuur.

Ik kocht dus een Raspberry Pi, een Z-wave USB-stick en een Z-wave tussenstekker. Bedoeling was om het zo op te zetten dat als de versterker werd ingeschakels, dat dan ook de subwoofer werd ingeschakeld. Dit bleek dus te werken! Daarna ben ik het verder uit gaan bouwen. Ik kocht een Philips HUE setje met een aantal lampen en een schakelmodule en voegde dit toe aan het geheel.

Inmiddels al een flink aantal schakelaars en scenes aangemaakt. Maar ik vond de layout echt foeilelijk. Ook daar bleek een oplossing voor te zijn: Dashticz. Heb nu alles mooi en overzichtelijk op een webpagina staan die op de Raspberry Pi draait. Hier wil ik in de toekomst een tablet voor in gaan zetten die continu deze pagina toont. Hiermee wil ik dan alles gaan schakelen.

Na een paar minuten komt de “schermbeveiliging” op:

Dit beeld wordt elke seconde ververst. Het beeldscherm van de tablet moet dan uiteraard niet uitschakelen. Work in progress…

Later meer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.